Puheenjohtajan tervehdys

Pohjanpystykorvien 27. Mestaruushaukut järjestetään 7.-8.11.2015 Oulussa. Kokeen keskuspaikka on Jäälihalli, joka keskeisen sijaintinsa ja tilaisuuteen sopivine tiloineen, antaa meille erinomaiset mahdollisuudet järjestää onnistunut arvo-ottelu.

Edellisestä Pohjois-Pohjanmaalla järjestetyistä pohjanpystykorvien Mestaruushaukuista onkin aikaa jo kolmetoista vuotta. Tuolloin ottelun keskuspaikka oli Ylikiimingissä.

Ottelun koemaastot on valikoitu kuluneiden vuosien ja koko syksyn jatkuneiden tiedustelujen perusteella pyrkien mahdollisimman tasavertaisiin maastoihin. Tasavertaisuutta lisää edelleen se että jokaisessa maastossa tulee olemaan alueen tunteva opas-tuomari. 

Lintutilanne, varsinkin poikueiden osalta, on Oulun alueella yhtä heikko kuin muuallakin Suomessa. Ottelun haukkukohteet tulevatkin todennäköisesti olemaan vanhoja lintuja, jotka varmasti haastavat koirien pysyttämistaidot. Haasteellisuutta lisää jo tapahtunut parveutuminen ja suhteellisen alhainen lintutiheys. Tämä kaikki yhdessä tulee vaatimaan ns. "strategia-silmää" myös koiranohjaajalta.

Ottelun koirat on ensi kerran valittu vain kuluneen kauden tulosten pohjalta. Otteluun valikoituneet koirat ovat varmasti tämän hetken Suomen parhaimmistoa "viimevuoden painolastin" puuttumisen vuoksi. Minulle henkilökohtaisesti, niin kuin varmaan muillekin palkintotuomareillemme, tulee olemaan suuri kunnia päästä arvostelemaan näitä koiria. 
Toivon rehtiä kilpaa, hienoja muistorikkaita kokemuksia ja ennen kaikkea onnistumisia kaikille osallistujille.

Kisaterveisin

Jari Lehtonen
Ottelutoimikunnan puheenjohtaja ja vastaava koetoimitsija

Suojelijan tervehdys

Eräneuvos Olavi Joensuu

Suomalaisia pystykorvarotuja arvostetaan nimenomaan metsästysominaisuuksiensa perusteella. Onhan pohjanpystykorva, kuten myös suomenpystykorva, ainoita metsästyskoiria, jotka käyttävät vaihtelevasti ja tilanteen mukaan kaikkia kolmea aistiaan, haju-, näkö- ja kuuloaistiaan etsiessään ja kesyttäessään lintua metsästäjän lähestyttäväksi. Tieto linnusta kiirii tilanteeseen kuuluvalla haukulla isännälle, joka kokemuksen myötä myös oppii lukemaan oman koiransa haukkua.

Maailman metsästys- ja riistansuojeluneuvoston C.I.C.:n presidentti Nicolas Franco totesikin eräällä riistaillallisella Koillismaalla saamansa kokemuksen perusteella: "Metson metsästys haukkuvalla pystykorvalla  on yksi maailman hienoimmista metsästysmuodoista. Sitä ei saa uhata mikään. Säilyttäkää tämä upea suomalainen eränkäyntiperinne ikuisesti."

Haukkukisat ovat yksi tärkeimmistä toiminnoista ainutlaatuisen koirarodun jalostamisessa ja eränkäynnin vaalimisessa. Tasapuolisessa kilpailuarvostelussa punnitaan koiran metsästykselliset ominaisuudet. Jokainen koira,  joka on päässyt
SM-kilpailun tasolle on tavallaan voittaja, josta isäntä voi syystä olla ylpeä.

Kilpailun järjestäjät ovat varmasti nähneet paljon vaivaa etsiessään kaikille tasapuoliset maastot, mikä ei ole helppoa nykyisen lintutiheyden vallitessa. 
Kuitenkaan emme voi mitään keväisen luonnon olosuhteille, joka verotti lintukantaa kovalla kädellä. 

Toivotan kaikille kilpailijoille rehtiä erämieshenkeä ja nautinnollista kisaa.

Olavi Joensuu, eräneuvos